20 Ağustos 2015 Perşembe

Bir Şehri Yok Etmek-İstanbul'da Kazanmak ya da Kaybetmek (Emine Uşaklıgil)

D&R de dolaşırken, orta reyonda yer alan 5 tl lik kitapların arasında gördüm Bir Şehri Yok Etmeyi. Mesleki açıdan hemen ilgimi çekti kitabın başlığı. Fiyatı da çok uygun olunca düşünmeden aldım.
İyi ki almışım. İstanbul’daki inşaat sektörünün yükselişini ve rant olaylarını çok güzel ve anlaşılır bir şekilde anlatmış yazar. Zaten kısmen bilgim ve fikrimin olduğu bir konu da daha düzgün bir şekilde aydınlanmamı sağladı kitap. Üstelik sıkılmadan okuyorsunuz.  Bu şekilde düşünmemde, mesleki olarak konunun beni yakından ilgilendiriyor olması etkili olabilir ancak herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum, özellikle de İstanbul sakinlerinin.
İstanbul da yaşayanlar zaten biliyor, gün geçtikçe hem insan kalabalığı hem de inşaat kalabalığı artan bir şehirde yaşıyoruz. Nüfus artıyor, inşaatlar artıyor ancak yaşam kalitemiz düşüyor. Çünkü nefes alabileceğimiz alanlarımız çok az yada bulunduğu semtteki nüfusu karşılamayacak nitelikte. Öte yandan, İstanbul’u İstanbul yapan tarihi dokusunu bırakın korumayı, kentin tarihi siluetini yok etmek için ayrı bir çaba içindeler. Peki, Afet Yasasına dayanarak yapılan kentsel dönüşüm, neden deprem riski çok yüksek olan yerlerde değil de (mesela Avcılar), konum itibari ile rantı çok yüksek yerlerde gerçekleşiyor? Gerçekten kentsel dönüşüm ile asıl hedeflenen ne? Tarihi yarım adayı ve İstanbul’un tarihsel açıdan önemli mahallelerini restore ederek korumak varken, kötü bir taklitçilik örneği ile fırını bakkalı bile olmayan sitelerden oluşan yapay Osmanlı Mahallelerine dönüştürmek daha mı güzel? İnsanların tapulu binalarını yok pahasına alıp, onları şehrin dışına sürüp, eski yaşadıkları mahallelere rüyalarında bile göremeyecekleri fiyatlara satılan rezidanslar dikmek ne zamandan beri kentsel dönüşüm olarak adlandırılıyor?

Kısacası, yukarıda sorduğum ve daha bir çok soruya Bir Şehri Yok Etmek-İstanbul’da Kazanmak yada Kaybetmek ile cevap bulabilirsiniz. İstanbul’un planlama yada daha doğrusu planlama-MA tarihini de uzmanların ağzından çok güzel anlatmış yazar. Velhasıl okuduğunuz özetle İstanbul’u nasıl heba ettiğimizin öyküsü. Dolayısıyla okuduklarınızın ve öğrendiklerinizin sinirinizi bozacağı da garanti! İstanbul hakkında rahatsız edici gerçekler için buyurun okumaya!


İyi okumalar!   * * * *

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder